Hoe behandelen? Of nog beter: hoe voorkomen?
Een worminfectie valt nagenoeg niet te voorkomen, deze kan namelijk op elke wandeling en in elke seizoen plaatsvinden. Daarom raden we aan om uw hond elke 3 maanden te ontwormen.
Tegen vlooien, teken en mijten kan wel preventief beschermd worden. Er bestaan kortwerkende en langwerkende producten en dit in verschillende vormen (inspuitbaar, tablet, halsband, etc.). Uw hond wordt het best heel het jaar door beschermd.
Vraag gerust raad aan de balie van de praktijk, wij helpen u graag verder!
Preventie is beter dan genezen! Dit geldt voor uw huisdier, maar zeker ook voor u en uw gezin! Alle parasieten van uw hond kunnen overgaan op mensen (vaak kinderen), daarom raden wij aan om de gepaste antiparasitica te geven.
Wist je dat je met Vetplan, ons praktijkabonnement, korting
krijgt op alle anti-parasitaire middelen naar keuze?
VetPlan is ons uniek praktijkabonnement en omvat de jaarlijkse basiszorg die nodig is om uw hond gezond te houden en eventuele problemen op tijd te signaleren. U sluit dit abonnement bij ons aan de balie af en bespaart zo 20% op deze zorgen. Meer voordelen en info vind je op onze website.
Wormen
Spoelworm, lintworm, longworm, zweepworm en haakworm. De meeste wormen veroorzaken diarree, slechte eetlust, braken, jeuk aan de anus, hoesten en soms ook een doffe vacht. Bij een mild tot matige infectie vertonen volwassen honden vaak geen symptomen. Pups daarentegen worden hier meestal wel ziek van. Ze kunnen een dikke buik (wormbuikje) krijgen en vertonen een vertraagde groei. Soms zijn de wormen ook zichtbaar in de stoelgang als ‘spaghetti’ of ‘rijstkorrels’
OPGELET: wanneer u dit niet ziet, betekent dit niet dat ze er niet zijn! Soms kan een stoelgang-analyse meer duidelijkheid scheppen.
Vlooien
Wanneer uw hond last heeft van vlooien, zal hij veel jeuk hebben en overmatig krabben. Soms zie je de vlooien in de vacht, maar dit is zeker niet altijd het geval.
Teken
Deze parasieten komen voor in hoge grassen, tuinen en het bos. Tijdens een wandeling bijten ze zich vast in de huid van uw hond, injecteren mogelijks ziekte (vb. Ziekte van Lyme) en zuigen bloed op. Met een tekentang kunnen ze manueel verwijderd worden. Wanneer dit binnen de 24 uur gebeurt, is de kans op overdracht van ziektes klein.
Mijten
Deze parasieten veroorzaken hevige jeuk en een schilferige vacht. Ze zijn niet met het blote oog waarneembaar.
Gaat u op vakantie richting het zuiden? Hou dan rekening met volgende buitenlandse parasieten:
- Zandvliegen en muggen
Vooral in het Middellandse zee gebied en buiten Europa. Deze kunnen exotische ziektes overdragen zoals Leishmaniose.
- Hartworm
Door klimaatveranderingen zien we deze parasiet steeds meer richting onze contreien migreren.